MEB'İN ÖNERDİĞİ FİLMLER/PART 1

 


Merhaba

Bir öğretmen olarak öğrencilerimin kitap okumalarını ve film izlemelerine ekstra önem veririm . Filmler,insanın bakış açısını geliştirir ve olaylara farklı boyutlardan bakmalarını sağlar.Bu bakımdan izleyen herkese ‘empati’ duygusunu kazandırır. ‘Herkes güzel vakit geçirsin’ diye meslektaşlarım,öğrencilerim ve sinema severler için Milli Eğitim Bakanlığı’nın ‘izlenilmesini tavsiye ettiği filmleri’ liste olarak hazırladım .Liste oldukça uzun bu yüzden kısımlar halinde hazırladım .

Umarım keyifle okursunuz .

Sevgiler 😊


1-400 DARBE -400 BLOWS ( ANALİZİNİ DAHA SONRA PAYLŞACAĞIM )


1s 33dk / Dram

Yönetmen François Truffaut

Oyuncular: Jean-Pierre Léaud, Claire Maurier, Albert Rémy

Orijinal adı Les quatre cents coups

400 Darbe filminde, 1950'lerin başlarında Paris'te yaşayan 12 yaşındaki Antoine, ailesiyle yaşadığı problemler ve okuldaki öğretmeni tarafından sıkça aşağılanması yüzünden ne okulda ne de evde huzur bulabilmektedir. Ödevini yapmadığı için arkadaşıyla birlikte okuldan kaçtıkları bir gün sokakta annesini başka bir adamla gören Antoine, şoku üstünden atamadan okula döner ve ödevi yapmamasının mazereti olarak annesinin öldüğü yalanını söyler. Anne ve baba sağlam bir şekilde okula geldikleri an ise gerçekler ortaya çıkar ve Antoine bir süreliğine uzaklaştırma cezası alır. Şimdi de ailesinden korktuğu için eve gitmeye korkan Antoine, yakın arkadaşıyla birlikte deniz kenarına kaçmaya karar verirler. Amaç babasının daktilosunu çalıp satarak para kazanmaktır. Ancak işler yine beklendiği gibi gitmez...

Sadece Fransız sinemasına değil, dünya sinemasına getirdikleri yeni solukla tarih yazan Fransız Yeni Dalga akımının, en önemli isimlerinden biri olan Fronçois Truffaut imzalı film, hem akımın hem de sinemanın tarihinin en değerli filmlerindendir.


2-Khane-ye doust kodjast?-Arkadaşımın Evi Nerede?



1s 23dk / DramAile
Yönetmen Abbas Kiarostami
Orijinal adı Khane-ye doust kodjast?

Ahmed bir gün arkadaşına ait olan bir ev ödevini yanlışlıkla kendi evine götürür. Eğer bu ödev en kısa sürede geri gelmezse öğretmeni ona çok kötü bir not verecektir. Bu nedenle Ahmed acilen yola çıkaran nerede oturduğunu tam olarak bilmediği arkadaşını ödevini götürecektir. Ahmed'in bu önemsiz görünen yolculuğu, İran kasabalarının çehresine dair birçok ipucu verecektir.


3-Patch Adams


Yönetmen Tom Shadyac
Oyuncular: Robin WilliamsJosef Sommer, Bob Gunton

Patch Adams, hayatın herkese biraz takdim ettiği dertlerden pek de nasibini almamış olan bir adamdır. İyimserliği öyle bir noktadadır ki, bu, etrafındakileri rahatsız etmektedir. Günün birinde tıp fakültesindeki hocalarından biri sinirli bir tavırla palyaço olmasını önerir. Patch Adams buna sıcak bakar. Ancak öğrenim gördüğü okulu bitirerek bir doktor olmayı da istemektedir. Patch, birçok unvana aynı anda sahip olacağı ilginç bir yolculuğa çıkmak üzeredir. 

4-3 Idiots-3 Aptal

 2s 50dk / KomediBollywood
Yönetmen Rajkumar Hirani
Oyuncular: Aamir KhanMadhavanKareena Kapoor

3 Aptal'da Rancho Chhanched, Farhan Qureshi ve Raju Rastogi Hindistan'ın en önemli bir okulunda mühendislik okuyan ve okulun yurdunda aynı odada kalan üç öğrencidir. Raju ailesini fakirlikten kurtarma gibi bir ideale sahipken Farhan ailesinin isteği doğrultunda bu bölümü seçmiştir. Rancho ise makinelere duyduğu tutku nedeniyle mühendis olmayı istemektedir. Bu üçlü ve profesörleri Viru arasında yaşananlar, dostluk kavramını beyaz perdeye yansıtırken eğitim sistemini de sert ve eğlenceli bir şekilde eleştirir niteliktedir.

5-BILLY ELLIOT

1s 50dk / Dramatik komedi
Yönetmen Stephen Daldry

1984 İngiltere’si… Kuzeyde çalıştırılma metotları nedeniyle koşullarına karşı gelen madencilerin grev yaptığı dönem… Billy Elliot yaşına rağmen olgun, 11 yaşındaki bir çocuktur. Babası ve ağabeyi ile birlikte yapılan grevlere katılmaktadır. Billy, kararlarını tıpkı bir yetişkin kararlılığıyla vermeye çalışmaktadır. Bir gün boks sporunu bırakıp bale yapmak istediğini söyleyince ise ailesi ona karşı çıkacaktır. Ancak Billy’nin yanında onun bu kararını destekleyen insanlar da olacaktır. 

6-HABABAM SINIFI SERİSİ
 
1s 30dk / Dramatik komedi
Yönetmen Ertem Eğilmez

Özel Çamlıca Lisesi'ne yeni atanan müdür muavini ve tarih öğretmeni olan Mahmut Hoca (nam-ı diğer Kel Mahmut ); kopya çeken, okuldan kaçıp maçlara giden, hocalarla sürekli kafa bulan öğrencilerle dolu okulun 6 Edebiyat A sınıfını (nam-ı diğer Hababam Sınıfı) ilginç ceza yöntemleriyle disiplin altına almaya çalışır.

7-Wonder-Mucize 

1s 51dk / DramAile
Yönetmen Stephen Chbosky
Oyuncular: Julia RobertsJacob Tremblay, Owen Wilson

Auggie Pullman yaşıtı diğer çocuklardan biraz farklıdır. Çünkü yüzünde ciddi bir deformasyon vardır. Auggie diğer çocuklarla sıradan bir okula giderek, sıradan bir çocuk olduğunu kanıtlamaya çalışır. Çünkü esas güzellik derinin altında, içeride saklıdır...

8-American Teacher ( Belgesel-Film)



 Süre: 81 dk
 Yapım: 2011 ABD
 Yönetmen: 

                          Amerika'da öğretmenler üzerine çekilen belgesel filmdir.


9- Dead Poets Society -Ölü Ozanlar Derneği

 2s 8dk / Dramatik komedi
Yönetmen Peter Weir
Oyuncular: Robin WilliamsEthan Hawke, Robert Sean Leonard
Orijinal adı Dead Poets Society

"Ölü Ozanlar Derneği", hakikaten devrimci bir bakış açısına sahip olan kitap/filmlerden birisi... Gerek anlatımı, gerekse de başroldeki Robin Williams'tan genç oyunculara dek, herkesin üst düzey performans göstermesi filme lezzet katıyor. Filmde yer yer gerçeküstü göndermeler ve arkadaşlar arası dayanışmayı çok etkili bir şekilde dışavuran sahneler mevcut... 1950’lerin Welton Akademisi ciddi, disiplinli ve akademik çevrelerde saygınlığı yüksek olan ancak gerikafalılığın iktidarda olduğu bir okuldur. Okul yönetiminin muhafazakar ve ortodoks tavırları okulu öğrenciler için sıkıcı ve bunaltıcı bir yer haline getirmektedir. Fakat yeni İngilizce öğretmeni John Keating’in okula atanmasıyla çok şey değişecektir... Keating öğrencilerine ders kitaplarını yırtıp atmalarını, kalıplaşmış düşünce şekillerinden uzaklaşmalarını ve hayatlarını dolu dolu yaşamalarını öğütlemesiyle okulun statükocu tavrına son derece zıt bir profil çizmektedir. Öğrencilerini şiir ve nitelikli edebi yapıtlarla tanıştıran Keating onların pek çoğu üzerinde derin bir etki yaratır ve onların geleceğe dair hayallerinin şekillenmesini sağlar. Elbette Keating’in yaklaşımının okul yönetimi tarafından farkedilmesi ve üstüne gidilmesi uzun sürmeyecektir. Fakat okul müdürü Nolan Keating’i okuldan uzaklaştırma kararı aldığında hayatlarını değiştirdiği öğrencileri Keating’i savunmak için harekete geçerler. 

10-SINIF / ENTRE LES MURS (THE CLASS)


2s 8dk / Dram
Yönetmen Laurent Cantet
Oyuncular: François Bégaudeau, Arthur Fogel, Louise Grinberg

François Marin ve meslektaşları, Paris’te bir lisede tamamen farklı ırklardan gelen öğrencileri eğitmek üzere yeni yıla hazırlanmaktadırlar. Öğretmenler kendi aralarında durumları iyi ya da kötü olan öğrencileri hakkında konuşurlar.Tüm öğretmenler öğrencilerine ilham kaynağı olmak isterler ancak bir taraftan da her bir eğitimcinin, başarmak istedikleri tutkularına ulaşma yöntemi farklıdır. Hatta aynı öğrenci üzerinde disiplin ve övgü açısından farklılık gösteren bakış açıları da vardır. Okul yönetimi bu konuda elinden geldiğince doğru ve adaletli davranmaya çalışır. Öyle ki zamanı geldiğinde öğrenci değerlendirme komitesinde öğrenciler arasından bir temsilciye de yer verir. Marin, bu yıl 14 ve 15 yaşlarındaki öğrencilere ders vermektedir. O zaman zaman öğrencilerinin aralarına girmek için elinden geleni yapar.

11-TEPETAKLAK NELSON / HALF NELSON

1s 46dk / Dram
Yönetmen Ryan Fleck
Oyuncular: Ryan GoslingShareeka Epps, Jeff Lima

Şehir merkezinde yoksulların gittiği bir lisede öğretmen olan Dan Dunne, sıradışı bir eğitmendir. Özel hayatında uyuşturucu alışkanlığı ile baş etmeye çalışan biridir. Öte yandan dersler sırasında özgür düşünceye sahip çıkan, öğrencileri ile sağlam bağlar kurabilen bir tiptir. Okul ortamındaki bu duruşunun aksidir özel hayatındaki kaybeden rolü. İki ayrı dünyada yaşarken ve bu dünyaları birbirinden ayrı tutmayı başarırken bir gün işler hesap ettiği gibi gitmez ve öğrencilerinden Drey, onu yakalar. O öğretmenini kimseye şikayet etmek niyetinde değildir. Bu sırrı saklaması sonucunda aralarında daha yakın bir bağ kurulur.

SİZ BU FİLMLERDEN HANGİLERİNİ İZLEDİNİZ ?

LİSTEDE OLMAYAN AMA ÖĞRENCİLERİN VE ÖĞRETMENLERİN İZLEMESİNİ DÜŞÜNDÜĞÜNÜZ FİLMLER VAR MI ?

YORUM BÖLÜMÜNE YAZMAYI UNUTMAYIN 



Hiç yorum yok