SKANDALLARLA DOLU TRAJİK BİR HAYAT ÖYKÜSÜ-TONYA HARDİNG - I,TONYA

 



I,TONYA - BEN TONYA

3 yaşından itibaren buz pistinde kayan, dünyanın en sansasyonel patencisi Tonya HARDİNG’in yaşamını konu alan 'I,Tonya' filmi ile karşınızdayım. Biyografi türünde izlediğimiz yapım, elbette Tonya HARDİNG'in yaşamını konu alan ilk film değil. Tonya Harding'in hikayesi o kadar olaylı ve entrikalı ki yıllardır filmi ve belgesli yapıldı .

Film ve belgesellere  değinmeden önce Toya Harding ile ilgili birtakım bilgiler vereceğim.

KEYİFLİ OKUMALAR DİLERİM 




Tonya, buz pisti ile çok küçük yaşlarda tanışır. 3 yaşında buz pateni eğitimi almaya başlar. Annesi garsonluk yaparak kazandığı ücret ile Tonya'nın eğitimine destek olur. 


                              ( Lavona Golden HARDİNG)

Lavona, Tonya'nın eğitim masraflarını ödese de kızı ile ilişkileri oldukça kötüdür. Küfürbaz, psikolojik şiddet  uygulayan, başarılı olması için sürekli baskı kuran bir annedir. Verdiği röportajlarda Tonya'ya bıçak fırlattığını söyler.(Bu sahne filmde de mevcut) O kadar geçimsizdir ki birçok evlilik yapar ve evlilikleri yürümez. Tonya'yı aşağılayarak büyütmesine karşın bu tavrını savunur. Uyguladığı şiddetin kızının iyiliği için olduğunu vurgular.



Ailesinde bulamadığı sevgiyi erkek arkadaşı Jeff Gillooly'de bulan Tonya kısa bir süre sonra evlenir. Ancak evliliği de umduğu gibi gitmez. Eşinden sık sık şiddet gören Tonya defalarca uzaklaştırma kararı alır. Bir dargın bir barışık ilişkilerine devam ederler. 



1991'de Amerika'da şampiyon olur. Münih'te 1991 yılında  yapılan Dünya Şampiyonası'nda gümüş madalya kazanır. Harding, aynı zamanda iki kez 'Olimpiyat' ve iki kez de 'Skate America Şampiyon'u olur.


                 (Tonya Harding - 1991 U.S. Figure Skating Championships)

Tonya,sadece şampiyonayı kazanmakla kalmaz. Tarihte 'triple axel' atlayışını başaran ilk kadın sporcu olur. Axelartistik buz pateninde bulunan bir atlayıştır. İlk kez 1882'de Norveçli buz patenci Axel Paulsen tarafından atılır ve ismi buradan gelir. Axel atlayışı yapısı sebebiyle ekstra yarım tur dönmeyi gerektirir. Öne doğru yapılan bir atlayıştır ve bu sebeple geriye doğru kayarak çıkmak için diğer atlayışlardan farklı olarak 1/2 tur fazla dönülür. Örneğin ikili axel'da 2 1/2 tur, üçlü axel'da 3 1/2 tur dönülür. Şu ana kadar hiçbir patenci bir yarışmada dörtlü axel atmamıştır. (Videoda izleyebilirsiniz)



Bu başarının ardından Amerikan halkının sevgisini kazanır. Gözler artık Tonya'nın üzerindedir. Eşi ile problemler yaşa da aynı zamanda antrenmanlarda sıkı bir eğitim alan Tonya, katıldığı yarışmalarda birinci olamaz. Tüm hareketleri başarılı yapsa dahi jüri bir türlü onu seçmez. 

Jüri, bunun sebebinin seçilecek kişinin 'Tipik Amerika Ailesi'ni temsil etmesi gerektiğini söyler. Kapalı kapılar ardında seçilmemesinin gerekçesini öğrenen Tonya yıkılır. 

Tonya ,annesinin yetiştirme tarzı ve yoksul bir aileden gelmesi sebebi ile asabi, küfürbaz biri olarak tanınır. Bununla beraber buz patenine oldukça aşık bir sporcudur. Terziliğini kendisinin yaptığı kıyafetler tasarlar. Ne yaparsa yapsın jüri tarafından reddedilmeye devam eder. Jüri'nin bu algısını yıkmak için eşi ile barışmaya karar verir.


BÜYÜK SKANDAL 

Olimpiyat Oyunları için seçmelere katılmak üzere hazırlanan sporculardan Nancy KERRIGAN, antrenman sonrası saldırıya uğrar. Tonya'nın arkadaşı ve en sıkı rakibi  olan Nancy Kerrigan'ın saldırı sonucu dizi kırılır. 


(Nancy Kerrigan'ın saldırıya uğradığı an )

Nancy Kerrigan,tüm yarışmalarda Tonya'dan başarılı olur. Seçmelere birkaç gün kala bu olayın yaşanması tüm Amerika'yı ayağa kaldırır. Kalabalık bir hayran kitlesine sahip olan Tonya ise yaşananlara üzüldüğünü belirten röportajlar verir. Medya ise olayın peşini bırakmaz ve Tonya'nın üzerinde müthiş bir baskı yaratır. Eşi Jeff''in olayda rolü olduğunu öğrenen FBI'ın olayı araştırması ile Tonya mahkemeye çıkarılır. 



      (Tonya Harding - 1994 Lillehammer Olympic - Free Skating)



          (Nancy Kerrigan - 1994 Lillehammer Olympic - Free Skating)



Mahkeme kararı sonucu Tonya HARDİNG, buz pistinden hayat boyu men edilir. Bu kararın verilmesi için Olimpiyat'ın bitmesi beklenir.
Tonya'nın katıldığı son müsabaka olur. Hayatının en büyük yaşama sevinci olan spor elinden alınan Tonya büyük bir hüsrana uğrar.

            (Tonya Harding ve Avukatı Mahkeme Kararı'nı dinlerken)

Mahkeme sonrası Tonya, hayatını devam ettirmek durumunda kalır. Daha önce garsonluk yapan Tonya daha fazla para kazanmak için 'Box ' sporu ile yarışmalara katılır. 




Yıllardır içinde biriktiği öfkeyi dışarı bu şekilde vuran ve elbet para kazanmak için bu zor spora başvuran Tonya'nın hayat hikayesini sizler için derledim.

I,TONYA üzerine;


 'I,Tonya' filmi bir biyografi-spor türündedir. Bu yüzden konu itibari ile yukarıda bahsi geçen konuyu işler. Film boyunca karakterlerin kayda geçen röportajlarını da izleriz. 
Olayın perde arkasında yaşananları, Harding ve eski kocası Jeff Gillooly ile "çelişkili" ve "gerçek" röportajları ekrana taşınır. Bu röportajlarda bahsi geçen kişilerin aslında güvenilmez bir profil çizdiklerine şahit oluruz.

Oyucular;
 

Tonya Harding'i başarılı oyuncu Margot ROBBIE canlandırır. Güzelliği ile tanınan oyuncunun ne kadar başarılı bir performans sergilediğine şahit oluruz. 



Tonya'nın eşi rolü Jeff Gillooly ise Sebastian Stan canlandırır.



Tonya'nın annesi LaVona Golden rolünü ise Allison Janney canlandırır.
90. Oscar Ödülleri'nde oyuncuya 'En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu' heykelciğini kazandırır. ( Sahiden hakkı var diyebilirim. Oldukça etkileyici bir performans izleriz )

90.Oscar Ödülleri'nde 3 Adaylıktan sadece bir tanesini alabildi.

Müzikleri üzerine ;

Film boyunca içimizi kıpır kıpır eden müzikler eşlik eder. İzlemeyi bitirdikten sonra kendinizi ' soundtrack ' parçalarını indirirken bulursunuz.

Sizler için bir kaç tanesini burada paylaşıyorum.

                                    Cliff Richard - Devil Woman




                                 Laura Branigan - Gloria



Siouxsie And The Banshees -The Passenger


Tonya Harding Filmleri;

Bu sansasyonel yaşam, medyanın adeta göz bebeklerinden biridir. Olayların yaşandığı andan itibaren birçok filme ve belgesele konu alan bu hikayenin kahramanları çeşitli televizyon kurumlarına röportajlar verir.
Bu kayıtlar üzerine birçok film çekilir.

Sizler için bunları derledim .

1-Truth and Lies: the tonya harding story ( TV )




2-Nancy & Tonya ( tv )





3-Sharp Edges ( BELGESEL )


4-The Price of Gold (BELGESEL)





 Yıllardır belgesel ve filmi yapılan bu skandalın izleri bugün bile konuşulmaya devam ediyor. 

Sizin konu hakkında fikirleriniz neler ?

'I,Tonya' filmini izlediniz mi ?

Ne düşünüyorsunuz ?

Yorumunuzu paylaşmayı unutmayın !


OKUDUĞUNUZ İÇİN TEŞEKKÜRLER !

 




Hiç yorum yok