HEM ÇOCUKLARIN HEM YETİŞKİNLERİN OKUMASI GEREKEN KİTAPLAR -ÇOCUK EDEBİYATI

 



”Türk milletinin geleceği, bugünkü çocuklarının doğru görüşü ve yorulmak bilmeyen çalışma azmi ile büyük ve parlak olacaktır. 

23 Nisan Ulusal Egemenlik Ve Çocuk Bayramınız Kutlu Olsun.”

Bugün, tüm ülkede 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı buruk bir biçimde kutlanıyor. 

Pandemi nedeni ile okulların kapanması neticesinde çocuklarımızdan uzaktayız.  

Birbirimizden ne kadar ayrı olsak da  yüreğimiz bugün Bayram heyecanı ile atsın istiyorum. Bu zor günlerin çocuklarımızın neşesini ve bayramını ellerinden almasına izin vermeyelim !

Tüm öğrencilerimin ve ülkemizdeki her çocuğun bu kutlu bayramını kutluyorum.




Bu güzel ve anlamlı günün şerefine çocuklarımızın faydalanması için bir liste hazırladım. Mevzu 'Çocuklar' olunca hazırlanacak birçok liste mümkün. Benim bilgi sahibi olduğum liste ise 'Çocukların Okuması Gereken Kitaplar Listesi'.
 
Peki bir çocuk neden kitap okumalı ?

*Kitap okuyan çocukların hayal gücü daha zengindir.
*Güçlü bir hafızaya sahip olur.
*Dinleme ve konuşma kabiliyeti kazanır.
*Empati duygusunu edinir.
*Düşüncüleri olgunlaştırır.
*Kelime hazinemizi geliştirir ve artmasına katkıda bulunur.
*Genel kültürü artırır.
*Asla yalnız kalmazsınız. Kitaplar her zaman en iyi arkadaştır.



Elbette kitap okumanın faydalarını artırabiliriz.
Kitap okumayı seven biri olarak; sizlere kendi öğrencilerimle okuduğum bir liste hazırladım .Hem yetişkinlerin hem de çocuklarımızın okumasını düşündüğüm kitaplar ise şöyle;

1-Robınson Crusoe-Macera



Hikâye İngiltere'de belli bir gelir seviyesi ve mutluluk standardı yakalamış Crusoe (Kreutzner) ailesinin en küçük oğulları Robinson'un babasının aksi yöndeki telkinlerine rağmen, sıkıcı ama garantili hayatı terk ederek bir arkadaşının babasının gemisiyle denize açılması ile başlar. Bundan sonra Faslı bir denizciye köle olarak satılır (kitapta bu kişiden Türk diye söz edilmektedir). Oradan kaçması ve kendisini Brezilya'da şeker kamışı yetiştiren zengin bir çiftçi olarak bulmasına kadar birçok macera yaşar. Ancak rahat Robinson'u sıkmaktadır. Biraz da mal hırsıyla hayale kapılarak Afrika'dan köle getirip satmayı planlar. Arkadaşları ile planladığı bu yolculuk nihayetinde, ıssız bir adada kendisini bulur. Geminin enkazından kurtarabildikleri ile yaşamını sürdürecektir. Yaklaşık 24 sene sonunda adaya yabancıların geldiğini fark ederek, bunların elinden kurtardığı ve kendisine "Cuma" ismini verdiği bir yerli ile 4 sene daha adada yaşar. Cuma'ya İngilizce ve din bilgisi vererek kendisini eğitir, hizmetine alır.

2-İÇİMDEKİ MÜZİK -DRAM 


Gerçek bir yaşam öyküsünden ilham alınarak kaleme alınmış. 11 yaşındaki Melody'nin hastalığının adı Spastik ikili kuadripleji yani beyin felci. Yürüyemiyor, konuşamıyor, tekerlekli sandalyeye mahkum. Hiçbir uzvuna komut veremeyen bu küçük kızın beyni ise mükemmel işliyor. Hikâye Melody'nin öğretmenlerine, arkadaşlarına, komşularına kısaca dış dünyaya kendini kanıtlama çabasını anlatıyor. İncelikli, naif, akıcı, komik ve ilham verici bir eser.
 Sesini asla unutamayacağınız bu cesur kızla tanışmaya hazır mısınız?

3-BEN MALALA-BİYOGRAFİ




Nobel Barış Ödülü'ne layık görülen Pakistanlı bir kızın öyküsü Ben Malala

Küçük yaşına rağmen eğitim hakkını savunmak için Taliban' a kafa tutan koca yürekli bir kız çocuğudur Malala. 

Babası ile yürekleri ısıtan baba-kız ilişkisi içerisinde Malala, okuyup eğitim almak istemektedir. Malala' nın gelecek için büyük hayalleri vardır. 
Lakin içinde yaşadığı coğrafyanın onun bu isteklerine itirazı vardır. Kız çocuklarının eğitim alma hakkını savunmak amacıyla yürüttüğü kampanyalarla Taliban'ın hedefi haline gelir ve suikasta uğrar. 

📢📢Peki Malala 'nın öyküsü nasıl devam edecek? 

 Şahsım adına cesaret adına hepimizin Malala' dan öğreneceği çok şey var 👏🏻

4-OLIVER TWIST- KLASİK

İngiliz Edebiyatı'nı takip edenlerin yakından tanıdığı bir isim Charles Dickens. Victoria Dönemi' nin en büyük romancısı olarak bilinir.♥️

Yazdığı ikinci roman olan Oliver Twist, yetim ve öksüz bir çocuktur. Annesi küçükken ölmüştür ve babasının kim olduğu  bilinmez. Verilir bir yetimhaneye. Hor görülerek, müthiş bir yoksullukla yaşar her gariban çocuk gibi. 😭

Zenginlerin aşırı lüks bir hayat yaşadığı fakirlerin ise sefillik yaşadığı bir devirde yaşar Oliver. (Burada yazar Oliver üzerinden dönemin sosyo-ekonomik uçurumun ne kadar yüksek olduğunu anlatır ve bunu eleştirir
📢Oliver, hayat mücadelesinde hangi zorlukları çekecek?
📢O yaşında bunlarla başa çıkabilecek mi?

5-BEN PETEY-BİYOGRAFİ

Beyin felci ile doğan Petey, doktorların yanlış teşhisi sonucu zihinsel engelli olarak akıl hastanesine bırakılır.
 Petey, anne ve babası tarafından terk edilir.
Yıllarca ailesinin yolunu gözleyen Petey, her şeye rağmen yaşama olan sevincini ve arzusunu bırakmaz. Her engele rağmen hayatta mutlu olmanın bir yolunu aramaya çalışır 👏🏻♥️
 Petey'in yaşam serüvenini merak ediyorsanız okumanızı öneririm 

6-BUNUN ADI FİNDEL


Konusu ise şöyle ;Beşinci sınıfın en acar çocuklarından Nick, olmadık sorularla ders kaynatmada ustadır. Ancak, çetin ceviz dilbilgisi öğretmeni onun oyununa gelmez ve sözcüklerin nereden kaynaklandığı üzerine bir rapor hazırlamasını ister. Öğrendiklerinden çok etkilenen Nick bunları sınamak için parlak bir fikir bulur: Kalem yerine findel demeye başlar. Hiçbir anlamı olmayan sözcük önce okulda, sonra kasabada hızla yayılır, televizyonlara konu olur. Nick’in masum oyunu hiç ummadığı sonuçlara yol açacaktır.


7-BEYAZ GEMİ-DRAM


2020 yılı içerisinde okuduğum en hüzünlü kitaplardan. Sınıf Kitap Klübümüzle beraber okuduk. Hepimiz ayrı etkilendik. Belki onlar olmasa ben bu kitabı çok geç bir zamanda okurdum. İyi ki okumuşum.

10 yaşında olan ama anne ve babasının terk ettiği bir çocuk. Çocuk diyorum çünkü kitapta adı yok. 😭Bu bile hüzünlenmeme yetiyor benim için.Kırgızistan 'ın bir köyünde yaşayan bu çocuğumuzun dedesi  sahip çıkarmasa gidecek yeri bile yoktur. Dedesi sahip çıkar ve okutur.

Mümin dede ise öyle tatlı, öyle gariban bir insan ki...

Nereden baksan hüzünlü bir kitap benim için

Siz ne zaman okursunuz bilemiyorum ama ben çok geç olmadan okuduğum için mutluyum.

8-WONDER-MUCİZE


"Haklı olmak ile nazik olmak arasında

seçim yapmanız gerektiğinde

nazik olmayı seçin."

Sevgili Augie'nin kalbe dokunan sıcacık öyküsü... 

Bazı kitaplarda ana karakter çocuk olunca, onun çocuk kitabı olduğunu düşünür, öteler ve okumaktan vazgeçeriz. Aslında çocuk kitapları da olsa okumalıyız. Unuttuğumuz çocuk ruhunun derinliklerini, renklerini hatılayabiliriz.Mucize ise çocuk kitabı görünse de biz yetişkinlerin  tarafından okunması gerekir. 

Augie' nin yüzü, doğumundan itibaren deforme olur. İnsanlar onun yüzünü görür görmez kafalarını çevirir, yüzünü ekşitir. 

Bu duruma o kadar üzülür ki, çevresinin o bakışlarına maruz kalmamak için Astronot kaskı ile dolaşır. 🥺

Bu kitabı Augie, arkadaşları ve ailesinin gözünden okuyoruz. Hepsinin bu yaşanan olaylara farklı bakış açıklarına şahit olup onlardan biriymişiz gibi yaşıyoruz olanları. 

Akran zorbalığının zirve yaptığı bu dönemlerde arkadaşlığın, aile bağlarının, empatinin kıymetini Augie'nin yaşam öyküsü üzerinden algılıyoruz

Okuyunca su gibi akıp gidecek bu kitabın elbet filmi de mevcut.

Film de gayet başarılı. 

9-GULLIVER'İN GEZİLERİ-MACERA


Dr. Gulliver dürüst, kendi halinde bir adamdır ve ailesiyle sakin bir yaşam sürmekten başka bir isteği yoktur. Ancak geçim şartlarının zorluğu, onu gemilerde çalışmaya yöneltir. Gulliver denizaşırı seferler yapan gemilerde doktorluk yaparak dünyayı dolaşır. Günün birinde korkunç bir fırtına gemisini batırır; Gulliver de kendini, her şeyin minicik olduğu tuhaf bir ülkede bulur. Lilliput adındaki bu ülkenin yerlileri bir dev olduğunu düşünerek onu esir alırlar. Bu ülkeden canını zor kurtaran Gulliver'in ikinci gezisi ise daha tuhaf bir yere, devler ülkesine olacaktır.

10-PAL SOKAĞI ÇOCUKLARI

'Nemecsek, Boka ve Pál Sokağı'nın öbür çocukları 1907 yılında Budapeşte'nin yoksul Józsefváros semtinden yola çıktılar. Bugün artık bütün dünyada tanınıyorlar. Bugüne kadar her yaştan milyonlarca insan onların dokunaklı hikâyesini okudu; tıpkı Budapeşteli çocuklar gibi onlar da Boka'nın cesaretine hayran oldu, Nemecsek'in ürkek ama kararlı kahramanlığı karşısında gözyaşlarını tutamadı.

Şimdi artık Pál Sokağı Çocukları'nın Arsa'sında kocaman çok katlı evler var. Ama ne gam: Dünyanın bütün çocukları Pál Sokağı'ndandır!'


PEKİ,SİZ BU KİTAPLARDAN HANGİLERİNİ OKUSUNUZ?

ÇOCUK EDEBİYATI KATEGORİSİNDE SİZİN EKLMEK İSTEDİĞİNİZ KİTAP VAR MI ?

YORUMLARINIZI PAYLAŞMAYI UNUTMAYIN 😉



Hiç yorum yok