PROMISING YOUNG WOMAN-FILM REVİEW-COLORFUL REVENGE- RENGARENK BİR İNTİKAM-FEMINIZM

 


PROMISING YOUNG WOMAN


93.Oscar Ödül Töreni’nde “En İyi Yönetmen”,”En İyi Film”,”En İyi Orijinal Senaryo”,”En İyi Kurgu”,”En İyi Kadın Oyuncu” dalında olmak üzere toplam 5 Adaylığı bulunan yapım, 2020 yılında seyircisi ile buluştu.

The movie is nominated 5 Academy Awards including"Best Director“,”Best Film”,”Best Original Screenplay”,”Best Fiction”,”Best Actress”in the 93th Academy Award ceremony,




Filmin yönetmeni Emerald Fennell aslında kameraL önüne uzak biri değil. Kamera arkasında kısa metrajlı çalışmaları olsa da oynadığı dizilerde rol alan başarılı bir aktristir. Albert Nobbs (2011), Anna Karenina (2012), The Danish Girl (2015), and Vita and Virginia (2018) gibi yapımlarda rol alan oyuncu aynı zamanda filmin senaryosunu da kaleme alır.

Emerald Fennell, the film's director, is familar with the camera. Although she has short works behind backstage, she is a successful actress who has starred in TV series. He has starred in productions such as Albert Nobbs (2011), Anna Karenina (2012), the Danish Girl (2015), and Vita and Virginia (2018).


🔔Yazı Spolier içerir ❕

Cassie ailesi ile beraber yaşayan 30 yaşında güzel bir kadındır. 16 yaşından itibaren ailelerinden ayrı yaşamaya başlayan tipik "Amerikalı Gençler" gibi ayrı eve taşınmaz.

Onun yaşıtlarının meslekleri,eşleri,erkek arkadaşları ve arkadaşları vardır. Cassie ise bunların hiçbirine sahip değildir. Tıp Fakültesi’ni yarıda  bırakır. Kahve dükkanında çalışır.

Cassie is a beautiful 30-year-old woman who lives with her family. Like typical "American teenagers" who start living apart from their families from the age of 16, they do not move into separate homes.

Her peers have occupations,wives,boyfriends and friends. And Cassie doesn't have any of this. She'll skip Medical School. She works in a coffee shop.


 Annesi, Cassie’ye karşı bir tepkisi ve psikolojik baskısı vardır. Tıp Fakültesi’ni bırakmasına oldukça öfkelidir.Onlarla yaşamasını istemez. ‘Normal Gençler’ gibi davranmasını bekler. Babası Cassie’ye  daha anlayışlıdır.

Cassie's mother has a reaction and psychological pressure against her daughter.She's pretty angry that she dropped out of Medical School. She doesn't want her to live with them. She expects her to behave like’ Normal teenagers'. His father is more understanding of Cassie.


İşten ayrıldıktan sonra her gece barlarda takılır.

Sarhoş numarası yaparak erkeklerin ona yaklaşmalarını bekler. Sarhoşluğundan faydalan birçok erkekle karşılaşır ve Cassie’yi suistimal etmeye kalkarlar. Cassie ise son anda yaptığı numarayı açıklar. Uzun bir süre devam eder. Onu istismar etmeye niyetli kişileri bir deftere kaydeder. Önce isimlerini yazar ve bir çubuk çizer. Çubuk dört olunca üstünü karalar 

She hangs out in bars every night after he leaves work.

She pretends to be drunk, waiting for men to approach her. She encounters many men who take advantage of her drunkenness, and they attempt to abuse Cassie. And Cassie explains her last-minute trick. Continues for a long time. She writes the name of people who intend to abuse her in a notebook. First She writes down their names and draws a stick. When the rod is four, it scribbles on top



Geçmişin Karanlık Yüzü

Cassie, zengin ve onu seven bir aileye sahip biridir. Tıp Fakültesi’nde güzel ve çalışkan bir öğrencidir. En yakın arkadaşı Nina Fisher ile beraber eğitim alır. Çocukluktan beri arkadaştırlar ve birbirlerini çok severler. Cassie ve Nina’nın ayrı olduğu birgün kampüste korkunç bir olay yaşanır. Nina,sarhoş olduğu bir an Al Monroe isimli bir öğrenci tarafından defalarca tecavüz edilir. Diğer öğrenciler ise bu olaya şahit olur. Odada bulunanlar müdahale etmezler ve videoya alırlar.

Yaşananlardan sonra kimse Nina’ya inanmaz. Üniversite yetkililerine şikayet etse de kanıt olmadığı gerekçesi ile suçlamalar ciddiye alınmaz. Yaşadığı bu travma sonrası Nina intihar eder

Cassie is rich and has a family that loves her. She is a beautiful and hard-working student at Medical School. She trains with her best friend Nina Fisher. They have been friends since childhood and love each other very much. One day, when Cassie and Nina are separated, a terrible incident occurs on campus. Nina is repeatedly raped by a student named Al Monroe at a moment when she is drunk. Other students witness this event. Those who are in the room do not interfere and take it on video.

No one will believe Nina after what happened. Although She has complained to university officials, the charges are not taken seriously on the grounds that there is no evidence. After this trauma, Nina commits suicide.
Nina’nın intihar etmesi Cassie’nin hayatında dönem noktası olur. Aslında onun intiharı ile Cassie’de ölür. Nina’yı yalnız bıraktığı için kendisini suçlar.
Zaman adeta orada durur.Nina ölür ama Cassie de yaşayan bir ölüden farksızdır.Yaşananları kaldıramaz ve Tıp Fakültesi’ni bırakır. Hiçbir erkeğe güvenmez ve ilişkileri reddeder. Olayın travmatik etkisinde Cassie de öyle zuhur eder ki her gece barlarda sarhoş olur. İstismara uğramaya hazır biri gibi rol yapar.
Bu bakımdan  Nina gibi ‘kurban’ olur. İstismara uğrayacağı son anda oyununu sonlandırır. Nina’nın ailesi bile yaşananları trajik bir olay geçmişte bırakır ama Cassie bu travmayı aşamaz. (Kurbanın ailesinin 
aşabildiği trajediyi Cassie’nin atlatamaması bir araştırma konusu olabilir.)

Nina's suicide becomes a period in Cassie's life. In fact, Cassie dies by her suicide as well. She blames herself for leaving Nina alone.
Time almost stops there.Nina dies, but Cassie is like a living dead.She can't handle what happened and leaves Medical School. She doesn't trust any men and rejects relationships. In the traumatic effect of the incident, Cassie also appears so much that she gets drunk in bars every night. She pretends to be someone ready to be abused.
In this respect, She becomes a ‘victim’ like Nina. She ends her game at the last moment when she will be abused. Even Nina's family puts what happened in the past as a tragic event, but Cassie can't get over the trauma. (Victim's family
Cassie's failure to overcome the tragedy she was able to overcome may be the subject of research.)

Yaşayan ölü  gibi ayakta kalmaya çalışır. Toplumun kurallarını redder(Kavşakta uyuya kalması ve bunu umursamaması).Can güvenliğini düşünmeden tanımadığı kişilerle takılır. Kendisine kaba davrananlara oldukça serttir. Kibar  ve arkadaş canlısı davranıldığı zaman Cassie  oldukça insancıl davranışlar sergiler.
She tries to stand up like a dead person. She rejects society's rules (that she falls asleep at the Crossroads and doesn't care).She hangs out with people she doesn't know without thinking about her safety. She is quite harsh on those who are rude to her. Cassie displays quite humane behavior when she is treated kindly and friendly.

AŞK ZAMANI-TIME OF LOVE


Cassie, kahve dükkanında çalışırken Tıp Fakültesi’nden tanıdığı Ryan Cooper ile karşılaşır. Aşka inanmayan Cassie için Ryan sürpriz bir gelişme olur.

( Görseldeki sahnede Paris Hilton'un şarkısı ile Cassie ve Ryan beraber dans ederler. Öyle bir şarkıyı bile dinlenebilir kıldığı için şükranlarımı sunuyorum )

Cassie runs into Ryan Cooper, whom she knew from Medical School, while working at the coffee shop. For Cassie, who doesn't believe in love, Ryan becomes a surprise development.

(In the visual scene, Cassie and Ryan dance together to a song by Paris Hilton. I'm grateful that She made even such a song possible to listen to )

İNTİKAM ZAMANI -VENGENANCE

Cassie için hayat  dursa da olayın suçluları yaşamlarına devam eder. Cassie olaya dahil olan herkesten intikam almak ister. İzlediğimiz birçok intikam filmin aksine bu intikam ‘kan’ akıtarak olmayacaktır. İntikam yolunu sorumluları korkutarak almaya çalışır.

Psikopat gibi algılansa da Carrie suçundan pişmanlık duyanları affeder. Nihayetinde eline olayın yaşandığı günü videosu geçer.

Elinde kanıt olmasına rağmen polise ulaştırmaz. Kendi intikamını almasının yollarını arar. Nina’ya yapılanların cezasız kalmayacağını belli olsa da Cassie aslında ölümüne  yürür.

Ryan ile mutlu ilişkisinden sonra hayata tutunma isteği oluşur. Ryan ile öğrendiği gerçek Casssie’nin son hayat enerjisini de yok eder.

Yaşaması için bir gerekçe yotur. Bile isteye ölüme kollarını açar.En yakın arkadaşının intikamı için zeki bir plan hazırlar. 

Although life stops for Cassie, the perpetrators of the incident continue their lives. Cassie wants revenge on everyone involved. Unlike many revenge movies we watch, this revenge will not be spilling ‘blood’. He tries to take the path of revenge by scaring those responsible.

Although she is perceived as a psychopath, Carrie forgives those who regret her crime. Eventually, you get a video of the day it happened.

Even though he has evidence, he won't give it to the police. He's looking for ways to get his own revenge. Although it is clear that what is done to Nina will not go unpunished, Cassie actually walks to her death.

After his happy relationship with Ryan, his desire to hold on to life occurs. The truth he learned with Ryan also destroys Casssie's last life energy.

A reason for him to live, yotur. He even opens his arms to death at will.He devises a clever plan to avenge his best friend.

Renkler-Colors

 Yönetmen mavi,lila,pembe gibi  rengarenk bir atmosfer sunar.(Tırnakları,peruk ve saç tokası gibi) Bu renkler hayatın akışını ve güzelliğini tasvir eder. Cassie için ise hayat arkadaşının ölümü ile durmuştur. Cassie’nin psikolojisi ile oldukça ters orantılıdır.

The director creates a colorful atmosphere such as blue,lilac, pink.These colors (such as nails,wigs, and hairpins) depict the flow and beauty of life. And for Cassie, life has stopped with the death of her friend. It is quite inversely proportional to Cassie's psychology.

Gerçekler
Nina’nın yaşadığı korkunç olayı bugün dünyada birçok kadın yaşıyor.Küresel bir sorun haline gelen tecavüz vakaları tüm yasal mücadelerle engellenmeye çalışılsa da vakalar hala devam ediyor.

“World Population Review (WPR) adlı internet sitesinin raporuna göre, dünyadaki kadınların yaklaşık yüzde 35’inin yaşamları boyunca cinsel tacize uğruyor. Tecavüzle ilgili verilerin bulunduğu çoğu ülkede, cinsel şiddete maruz kalan kadınların yüzde 40’ından azı yardım isterken, yüzde 10’dan daha azı kolluk kuvvetlerinden yardım talep ediyor.

Listede Avrupa ülkelerinin konumu ise dikkat çekti. İsveç, Belçika, Norveç, Almanya ve Fransa gibi ülkelerde tecavüz oranları bir hayli yüksek. Dünyada tecavüz olaylarının en sık yaşandığı ülke Güney Afrika olurken, Türkiye ise 119 ülkenin yer aldığı listede 99. sırada yer alır.”

Maalesef bu yüz kızartıcı gerçek dünyanın her yerinde mevcut.



Promising Young Woman ise bizlere “kadınların sarhoş olmalarının,açık giyinmelerinin bir tecavüz gerekçesi “olmayacağını aktarır.


BU FİKRE KATILMAMAK ELDE DEĞİL !

KADINLARIN BİR OBJE OLARAK GÖRÜLMEDİĞİ BİR DÜNYA DİLEĞİ İLE

 

Okuduğunuz için teşekkürler


Many women in the world are experiencing the terrible event Nina experienced today.Cases of rape, which have become a global problem, are still ongoing, although all legal struggles have been tried to prevent it.

"According to a report by the World Population Review (WPR) website, about 35 percent of women in the world are sexually assaulted during their lifetime. In most countries where data on rape is available, less than 40 percent of women who experience sexual violence seek help, while less than 10 percent seek help from law enforcement.

The position of European countries in the list drew attention. Rape rates are very high in countries such as Sweden, Belgium, Norway, Germany and France. South Africa is the country with the most frequent incidents of rape in the world, while Turkey is 99 on the list of 119 countries. in order takes place.”

Unfortunately, this disgraceful reality is present all over the world.


Promising Young Woman,on the other hand, tells us that “women getting drunk and dressing openly will not be a justification for rape. “



IT'S HARD NOT TO AGREE WITH THIS IDEA !

A WORLD IN WHICH WOMEN ARE NOT SEEN AS OBJECTS



Thank you for reading

Hiç yorum yok