Savaşa Hayır Diyenlerden misiniz?



                                            Mecburiyet

Yazar: Stefan Zweig

Tür:Novella-Kısa Roman

Sayfa Sayısı:50

 

Gitmek var dönme yok,dönmek var bulmak yok.

Savaş…

Neden insanoğlu savaşmak için yüzyıllardır mücadele eder?Kan dökmeden yaşamayı insanlar neden beceremez? Topluluklar bu ilkel yöntemi ne zaman bırakacak ?2021 yılında yaşamamıza rağmen  bu vahşet neden bitmiyor?Elbet bu soruları çoğaltabiliriz…

Birçoğumuz savaş tecrübesine sahip değildir.Buna rağmen bir karşıtlık içerisindeyizdir.Okuduğumuz kitaplardan ,izlediğimiz filmlerden,dinlediğimiz hikayelerden savaşın büyük bir trajedi içerdiğinin farkındayızdır.

Gelgelelim bu dramı yaşayanlar ve sağ kalanlar var.Onlar hayatı boyunca bu trajediyi unutamasalar da geriye kitapları bile bizim de onların hatıralarına eşlik etmemizi isterler.Bunlardan biri Stefan Zweig’tır.

1.Dünya Savaşı’nda savaş arşivinde görev almasına rağmen,savaşın yıkıcı etkisinin tesiri altında kalır.Hümanist Zweig,gazetelerde savaş karşıtlı yazılar yazar.Bu yazılar oldukça tepki çeker ve yakılır.Hitler’in başa geçmesi ve milyonlarca Yahudi insanı öldürmesi sonucu buhran geçiren Zweig hayattan kopar ve ikinci eşi ile intihar eder.

Savaşın Zweig’ta yarattığı psikolojik darbeler Mecburiyet adlı eserinde de rastlanır.Ferdinand ve Paula evli bir çifttir.2.Dünya Savaşı'ndan kaçmak için İsviçre'ye kaçarlar.Ancak,gelen resmi yazı ile Ferdinand'ın savaşa katılması gerekir.Bu olay onlarda şok etkisi yaratacaktır. Kitapta ise bu ani gelişme üzerine yaşanan olaylar anlatılmaktadır.

Aslında yazar kitabını yazarken; ilk olarak Firari olarak adlandırmaya karar verir.Sonrasında isim değişikliğine başvurur.İkinci isimi daha çok beğendiği itiraf etmeliyim.💓


Gerisi bildiğiniz gibi...
Zweig, yine bizi yazdığı atmosfere çeken bir üslup ve akıcılıkla öyküsünü anlatır.

-"itiaat ettiğiniz müddetçe, sizler sadece bir kölesiniz ve bunu da hak ediyorsunuz demektir."

-İnsan kendini kaçak hissettikten sonra hiç bir yerde özgür değildir. İçerde ya da dışarda


 

Hiç yorum yok