SON ADA'NIN ÇOCUKLARI - ZÜLFÜ LİVANELİ


                                                  
                                                              SON ADA'NIN ÇOCUKLARI 

ZÜLFÜ LİVANELİ

Çocuk Edebiyatı 

Sayfa Sayısı : 197


🌳KEYİFLİ OKUMALAR 🌳


Masalsı Bir Ada 

     Son Ada ,hayvanlar ve insanların uyum içerisinde yaşadığı bir adadır.40 ailenin yaşadığı bu küçük adada, insanlar birbirleri ile kavga etmeden yaşar, beraber yemek yer, eğlenir ve zor zamanlarında  yardımlaşır. 
Ağaçları, hayvanları, denizin sesi ile hayallerin adasında yaşayan bir grup insan hayatlarından oldukça memnundur. Yıllarca en ufak bir tartışma bile yaşanmamıştır. 

Her şey yoluna giderken aniden 'Başkan' isimli biri adaya yerleşir. Başkan, ülkesine yıllarca hizmet etmiştir. Görevi esnasında toplumda 'zorba, kuvvet düşkünü' biri olarak bilinir. Adaya torunları ile yerleşen Başkan, ada ahalisi tarafından sevgi ile karşılanır.

Son Ada'nın olmazsa olmazı olan martılardan kurtulmak istemesi ile tüm bu masal korkunç bir sekmeye uğrayacaktır.

GERİSİ SPOİLER 

Başkan, ailesi ile emeklilik günlerinin tadını çıkarmak için geldiğini söylese de zamanla Son Ada'nın kaderini değiştirecek kararlar almaya başlar. 'Medeniyet' adı verdiği uygulamaları ada halkına uygulatmaya başlar. Öncelikle kendisini karar merci olarak atar. Devlette edindiği tecrübeleri vesilesi ile 40 Aile bu karara destek çıkar.
Başkan, ağaçları kesmeye, dilsiz bir çocuğa şiddet uygulamaya başlar. Ada halkı buna ses çıkarmaz. Daha sonra ise martıların gürültü yaptıkları gerekçisi ile öldürülmesi gerektiğini düşünür. Dayı, anne ve çocuk dışında (isimler kitapta geçmez) buna itiraz eden yoktur. Ada halkı istemese de Başkan'a karşı koyamaz. Martılar katledilir ve ada kıyısındaki yumurtaları kırılır. İntikam almaya çalışan martılar, ada halkına saldırınca Başkan yeniden kontrolü ele alır. Adayı martılardan muhafaza etmek için tilki getirilir. Kısa zaman sonra adayı yılanlar basar. Tilki sayısı da artar. Tilkileri kaçırtmak için ada içerisinde kontrollü bir yangın çıkar.İşler beklendiği gibi gitmez ve ada yanar. Tüm bu olanları anlamakta zorlanan Çocuk, Dilsiz ve Başkan'ın torunu sonunda isyan eder. Başkan'a karşı çıkar  ve bundan cesaret alan ada halkı da onlara destek verir. Başkan'ın otoritesi sona erer.
NOTLAR 
 'Son Ada' isimli kitabının yazarı
    Zülfü Livaneli, aynı hikayeyi bir çocuk gözü ile  yeniden aktarmıştır. 
Bireylerin doğaya ve hayvanlara zarar vermesinin doğal olarak  ekolojik dengeyi bozduğunu, bu bozulmanın en çok bireyleri yaraladığını aktarır.
Haksızlıklar karşısında fikirlerini beyan etmemelerinin bedelinin elbet ödeneceğini ana fikir olarak belirtir
Okuduğunuz için teşekkür ederim.
Görüşlerinizi yorum bölümünde belirtmeyi unutmayın 
Sevgiler  

Hiç yorum yok