AÇLIK –KNUT HUNSMAN/KİTAP ANALİZİ


AÇLIK –KNUT HUNSMAN

Ülke : Norveç

Dil: Danca

Tür: Psikoloji-Felsefe

Sayfa Sayısı:157

Basım Yılı: 1890

Gözlerinizi kapatın!

Tek gözlü soğuk bir odada yaşadığınızı;eski bir battaniye,masa ve sandalye dışında bir eşyaya sahip olmadığınızı hayal edin. Karnınızın çok aç olduğunu ve kıyafetlerinizin aşırı yıprandığını düşünün.

Günlerce aç kaldığınızı, kirayı ödeyemediğiniz için tek gözlü odada bile kalamadığınızı varsayın. Sokaklarda kaldığınızı ve köpeklerin yediği kemikleri sıyırdığınızı düşünün.

Ne kadar çaresiz bir durum öyle değil mi ?

Peki,bu kadar çaresiz iseniz hırsızlık yapabilir miisniz ?

Ya gurur ?

Açlıktan öleceğinizi bilseniz ,alın teri dökmediğiniz bir parayı alabilir misiniz?


Ya aşk?

Karnını doyurmak için gömlek düğmelerini satan bir yoksulun aşka hakkı olabilir mi ?


    (Knut HAMSUN )

Kitabımızın kahramanı yazdıkları ile geçimini kazanır.Yazdıklarına her zaman alıcı bulamaz. Çoğu zaman reddedilir. Kazandığı üç-beş kuruş ile hayatta kalmaya çalışan gencimiz  oldukça gururludur. Ona yardım edenlere karşı oldukça vefalıdır. Ancak; yalan söylemek gibi korkunç bir alışkanlığı vardır. Kendini sürekli fantezi dünyasında hayal eder. Çevresinde ‘Deli bu!’ ifadelerini sıksık işitir. Pardon ‘hayal dünyası’ dedim ama bu doğru bir ifade olmayabilir.😔

Açlığın Fizyolojisi üzerine;

Bu kitabı okuduktan sonra ‘Bir insan uzun süre aç kalırsa vücudunda ne gibi değişiklikler olur ?’ sorusunun cevabını aramaya koyuldum .Öğrendiklerim beni oldukça şaşırttı. Bilim insanları,sağlıklı insanların su bulabildikleri sürece yiyecek olmadan 8 hafta kadar dayanabileceğini söylüyorlar. Vücut ihtiyacı olan enerjiyi yağ, karbonhidrat ve protein olarak depoluyor. Yemek olmadığında ilk kullanılan karbonhidrattır. Daha sonra yağ ve son olarak protein kullanılıyor.


Yemeksiz geçen birkaç günün ardından görülen belirtiler şunlardır:

Zayıflık, kronik ishal, konfüzyon, kötü karar verme, asabiyet, bağışıklık noksanlığı.

Uzun süre açlık ise organlarınızı teker teker işlevini kaybetmesine yol açar. Bu durumda şunlar görülür:

Halüsinasyon, kas spazmları, düzensiz kalp atışı, kasılma.

Aslında halüsinasyonların sebebi yaşadığı uzun süreli açlık günleridir.


Açlığın Psikolojisi üzerine; 

Amerikalı Psikolog Maslow'un  1943 yılında yayımladığı çalışmaya göre insanlar bir ‘İhtiyaçlar Hiyerarşi’ne tabidir.


    Birey,ihtiyaçlarını en alt tabakadan başlayarak temel ihtiyaçlarını karşılama eğilimindedir. Belirli bir kategorideki gereksinimler tam olarak karşılanmadan kişi bir üst düzeydeki kategorinin gereksinimlerini algılamaz, böyle gereksinimleri yoktur. Örnek olarak günlük olarak karnını doyurabilen fakat güvenlik içinde bulunmayan, kendini sürekli olarak olası bir tehdit altında algılayan bir insanın, dünya görüşünü geliştirmek için kitap okumak gibi bir gereksinimi yoktur.

    Kahramanımız bu piramidin ilk basamağında takılı kaldığı için hem psikolojik hem fizyolojik yoksunluk çeker. Bunun sonucunda sıksık halisünasyonlar görür ve kendisi ile konuşur . Açlığın onda yok edemediği tek iyi şey ise ona iyilik yapan insanlara olan vefa borcudur.


KISA NOTLAR 

🔊Açlık ,Türkçeye ilk kez 1934 yılında Peyami Safa tarafından çevrilir.

🔊20. yüzyılın edebi açılışı olarak görülmekle beraber, modern ve psikolojik sürükleyici edebiyatın en önemli örneklerinden biri olarak kabul edilmektedir

🔊Kitabın ilk sayfalarında yazarın biyografi anlatılır. Kitap sonunda bazı benzerlik yakayabilirsiniz.


                        OKUDUĞUNUZ İÇİN TEŞEKKÜRLER 



Hiç yorum yok